ŞAH - CONPET                              

         

                                                    IDEILE  Mele  Sahiste

       PROPUNERI

                  

              Influenţa bioritmului asupra jucatorului de şah

                                           Posted by nicu valahu pe mai 23, 2013

AnutaLaurentiu2012martie

g.                                                                                                       Ing. Anuta Laurentiu

INFLUENŢA BIORITMULUI  ASUPRA  JUCATORULUI DE  ŞAH

Ne tot intrebam de vreo 10-15 ani ce se intampla cu sahul romanesc de nu mai atinge performantele din trecut si invocam tot felul de explicatii si scuze, dar nu realizam ca timpul nu iarta si daca in acest secol 21 nu tinem pasul cu el, nu apelam la maximul din ceea ce ne poate furniza stiinta, atunci ne vom cantona in vechile metode prafuite si rezultatele vor fi pura intamplare. Nu am pretentia de a fi descoperit America, nu am pretentia nici pe departe de a oferi o solutie salvatoare sahului autohton, ci doar sugerez o cale inca neexplorata de catre specialistii sahului romanesc, in incercarea de analiza a jocului si in special ca si criteriu de selectie pentru echipele noastre nationale, atunci cand diferentele de valoare intre jucatori pot naste controverse si suspiciuni.

Sahul este sport, sahul este stiinta, sahul este arta. Daca la capitolul arta (asa numitul talent, pe care fiecare jucator de performanta il poseda intr-o mai mare sau mai mica masura) nu prea avem cum imbunatati lucrurile, in schimb in legatura cu celelalte doua aspecte pot fi gasite nebanuite cai care sa duca la ridicarea stachetei inaltei performante. Din acest punct de vedere, sahul, ca sport al mintii, in care psihicul joaca un rol primordial, poate beneficia de informatiile extrem de utile ale stiintelor de frontiera. Teoria Bioritmului poate fi una din acestea. Studierea ei cu specific strict: sahul si aplicarea informatiilor furnizate de ea, pot aduce multiple beneficii muncii antrenorilor si selectionerilor. Dar sa explicam necunoscatorilor despre ce este vorba :

Teoria clasica a bioritmurilor a aparut la inceputul secolului XX, totul pornind de la observatii directe. Pentru prima data, posibilitatea unor variatii ritmice de natura ciclica a fost observata de un profesor de psihologie al Universitatii din Viena (Hermann Swoboda). Pe baza datelor stranse el a concluzionat ca exista un ciclu fizic de 23 de zile si unul emotional de 28 de zile. Un numerolog amator, pe numele sau Wilhelm Fliess a ajuns la aceeasi concluzie, in mod independent, bazandu-se pe observari similare. In treacat fie spus, pe munca lui Fliess s-a bazat celebrul Sigmund Freud atunci cand punea bazele teoriei psihanalizei. Ciclul intelectual a fost descoperit de catre un al treilea cercetator, profesor la universitatea din Innsbruck (Alfred Teltscher), care a observat ca studentii sai au un ritm ciudat de repetitie al zilelor bune si zile „rele”, astfel capacitatea de memorare si atentie a acestora fluctueaza cu un ciclu de 33 de zile. Teoria a fost cercetata amanuntit de numerosi savanti de-a lungul timpului, uneori cu rezultate contradictorii, in special in Germania, Statele Unite si Japonia. S-a mers pana acolo incat companiile aeriene aveau referinte catre bioritm in manualul pilotilor.

Formula de calcul pentru cele 3 cicluri primare ale bioritmului este:

unde cu „t” notam numarul de zile de la nasterea subiectului pana in momentul efectuarii calculului.

În esenta, bioritmurile reprezinta o variatie periodica a energiilor individuale. Bioritmurile influenteaza viata tuturor. Desi pentru unele persoane efectul bioritmurilor nu se manifesta întotdeauna foarte pregnant, majoritatea simt o anumita ritmicitate a starilor emotionale, fizice si intelectuale. Cunoscând bioritmurile si întelegând modul în care ne afecteaza, ne putem planifica mai eficient viata.                                                                                                     

Ciclul fizic dureaza 23 de zile si influenteaza factorii fizici ca: forta, rezistenta, coordonarea miscarilor si rezistenta la îmbolnaviri.                                                                                      

Ciclul emotional dureaza 28 de zile si influenteaza starile emotionale, afectând tendintele de optimism/pesimism,pasiune/indiferenta, depresie/entuziasm.                                               

Ciclul intelectual dureaza 33 de zile si influenteaza memoria, atentia, capacitatea de învatare, claritatea în gândire, corectitudinea calculelor.

Conform teoriei bioritmurilor, toate cele trei cicluri pornesc de la zero în momentul nasterii si încep un curs ascendent, într-o faza pozitiva în care energiile si capacitatile au un nivel ridicat. Dupa ce au atins punctul de maxim, ciclurile scad treptat, trecând prin punctul zero la jumatatea intervalului (adica la: 11 1/2 zile pentru ciclul fizic, 14 zile pentru ciclul emotional si 16 1/2 zile pentru ciclul intelectual). Din acest moment, ciclurile intra într-o faza negativa, în care energiile si capacitatile sunt reduse. Faza negativa are si ea un punct de extrem (de minim, în acest caz), dupa care curba re-devine ascendenta. La trecerea prin punctul zero, întregul ciclu se reia.

Cu toate ca foarte multe persoane isi recunosc propriile stari in graficul bioritmului, statutul de stiinta al bioritmicii este contestat  in special de medici, care in decursul timpului au manifestat maxima reticenta fata de tot ce reprezinta stiinta de frontiera sau care le-ar periclita activitatea.

INTERPRETAREA  BIORITMURILOR :

Momentele cele mai instabile sunt „zilele critice” ale fiecarui ciclu, atunci când se trece prin punctul zero, de la pozitiv la negativ sau de la negativ la pozitiv. De fapt, ar fi mai corect sa vorbim despre „perioade critice”, pentru ca fazele critice pot dura pâna la 48 de ore. În aceste perioade critice, capacitatile individuale sufera variatii puternice, de la extrem de mari la extrem de mici. În zilele critice ale ciclului intelectual, puteti face descoperiri geniale sau puteti face grave greseli de logica. În zilele critice ale ciclului fizic, sunteti capabili de eforturi fizice considerabile, sau va puteti împiedica pe scarile metroului. În zilele critice ale ciclului emotional puteti lua decizii pe care nu vi le puteti explica in mod normal.  Mare atentie în perioadele in care se succed sau se suprapun doua sau trei zile critice! De regula, acestea sunt perioadele în care vei ajunge la concluzia ca „Nu stiu ce e cu mine, nu ma mai regasesc” sau „Parca mi-a luat Dumnezeu mintile”.

Si pentru ca vom aborda aceasta teorie din perspectiva performantei sahiste, sa spunem ca bioritmul intelectual si cel emotional sunt cele care influenteaza major rezultatele jucatorului, cu toate ca si cel fizic poate fi picatura care varsa paharul.                                                             

Referitor la ciclul emotional, evenimentele care necesita multa energie emotionala, cum ar fi sustinerea unui examen, ar trebui programate în zile pozitive. Prin extensie la sah, jucatorii ( in special cei mai emotivi- mai ales fetele) vor intampina dificultati cu stapanirea emotiilor in perioadele in care ciclul emotional scade sub zero si in special cand atinge minimul.             

Ciclul intelectual este insa cel mai important in activitatea sahistilor, putand influenta major rezultatele acestora. Partidele jucate in zilele de minim al ciclului intelectual sau din zilele in care ciclul trece prin “zero”, pot constitui adevarate nereusite fata de care necunoscatorii nu pot da o explicatie logica si pun totul pe seama altor factori.  Cumularea mai multor aspecte negative in bioritmurile jucatorului sunt de asemenea cauza unor rezultate slabe, greu de justificat altfel.  Binenteles ca lucrurile “in teren” devin mult mai complicate, atunci cand in ecuatia aprecierilor corecte intra mult mai multi factori, cum ar fi bioritmul adversarului, diferenta valorica intre cei doi combatanti, respectarea asa zisei “vieti sportive” de catre jucatori, etc…                                

Aceasta insa nu ii opreste pe jucatori in a-si programa participarea la concursurile ce se desfasoara in perioadele in care bioritmul lor este favorabil, evitand perioadele nefaste, sau atunci cand nu au alta posibilitate pentru evitarea partidelor in perioadele nefericite, sa ocoleasca complicatiile in joc sau fortarea victoriei cu orice pret, evitand asfel catastrofele. De asemeni, selectionerii de la echipele reprezentative se pot orienta asupra lotului si chiar a utilizarii in cadrul competitiei a unui jucator sau altul pe baza consultarii bioritmurilor acestora, mai ales in cazul diferentei de Elo si valoare sensibil egale a jucatorilor.

Si pentru ca intreaga pledoarie poate fi catalogata doar o simpla teorie, o ideie nascuta pe baza unei simple supozitii, voi aduce spre analiza mai multe cazuri concrete, recente, care sa convinga (sper) ca acordarea unei maxime atentii asupra acestui aspect poate aduce beneficii performantei.

(NR: rosu= fizic; albastru= emotional; verde=intelectual. Pentru o imagine mai clara, click pe diagrame )

.

             Lupulescu  Constantin : 25.03.1984Lupulescu 1

            Campionatul European : 05.05-16.05.2013 –  

           Un rezultat exceptional, sustinut si de un bioritm favorabil.
          O singura mica deviere, remiza din prima runda, pe fondul unui minim emotional chiar in
          ziua       primei runde ( 05.05)

.

        Finalele Nationale : 16.02 – 24.02.2013      Lupulescu 2

         Remiza din runda 2 cu albul, cu un adversar cu 400 p Elo mai slab are explicatia unui ciclu
         intelectual scazut si a  trecerii prin ”zero” a emotionalului (chiar in ziua partidei)

.

           Posedaru Bogdan  : 05.03.1990Posedaru

             Campionatul European : 05.05-16.05.2013 –  

           Un turneu prost, facut pe fondul unui intelect nefavorabil, cu trecerea prin “zero” in runda 4
          (08.05)cu o infrangere anormala, o alta infrangere la trecerea prin “zero”a emotionalului
          (runda 8) si alta in runda 10(15.05), la minimul intelectualului.
.

             Nisipeanu  Liviu – Dieter  : 01.08.1976Nisipeanu 1

              Campionatul European : 05.05-17.05.2013 –  

         Surpriza din prima runda (05.05)cand a pierdut in mod neasteptat, se explica prin cumularea
         unui nivel f.scazut al intelectului, minimului fizic si trecerea prin “zero” al emotionalului.
          In general, un bioritm “catastrofal” care explica un rezultat sub asteptarile noastre

.

              Nekar  Open   :  28.03- 04.04.2013             –Nisipeanu 2

       Singura partida pierduta s-a jucat in runda a-III-a, pe  30.03. ,cand nivelul intelectual este cel
          mai jos.

             Deac  Bogdan-Daniel : 08.10.2001Deac

                Campionatul European : 05.05-17.05.2013 –

        Pentru varsta si Elo-ul detinut, se poate considera un turneu exceptional, ajutat si de un
       bioritm  extrem de favorabil.
       A se vedea intelectualul perfect. Inceputul turneului a fost mai dificil, marcat de emotii
       amplificate de trecerea prin “zero” a emotionalului in data de 6 (runda a-2-a)

            Miron  Lucian – Costin : 14.04.1987Miron

                 Finalele Nationale         : 16.02 – 24.02.2013 –      

          Cea mai buna evolutie a lui Lucian la o finala a tarii s-a produs pe fondul unui bioritm
            absolut  ideal.

            Doros  Radu-Marian   :  21.05.1995Doros R

            Finalele de Juniori   :  02.04. – 12.04.2013 

         Desi de departe primul favorit, a avut o evolutie fara stralucire, generata si de un bioritm
         prea  putin favorabil, singura infrangere la clasic coincizand cu data de 08.04., cand la un
         intelect  negativ se acumuleaza si o zi critica fizica. Trecerea prin “zero”a intelectului
         coincide cu  evolutia slaba de la rapid.

              Hajbok  Robert : 22.03.1993Hajbok

                Finalele de Juniori   :  02.04. – 12.04.2013 

         Un bioritm prost pentru o competitie majora. La un intelect negativ, trecerea prin “zero”a
          emotionalului in 08.04. faciliteaza pierderea a 1,5 puncte din doua posibile, in 7 si 8 aprilie.

           Foisor  Cristina-Adela  :  07.06.1967Foisor C

             Finalele Nationale         : 16.02 – 24.02.2013 –      

          Fara a avea un bioritm extraordinar de bun, nici nu i-a creat dificultati, emotionalul excelent
          compensand intelectualul ceva mai slab.Punctul critic din data de 23.02.(runda 8) nu a
          constituit o problema in fata unei adversare cu 386 pct.ELO mai putin.

            Peptan  Corina-Isabela :  17.03.1978Peptan-1

              Finalele Nationale         : 16.02 – 24.02.2013 –      

       Nu poate fi vazut prea des un bioritm mai catastrofal. Se poate spune ca in ultimele trei runde,  
      Corina s-a luptat mai ales cu ea insasi. De altfel din ultimele doua runde a luat doar o remiza.
      Doar valoarea deosebita a jucatoarei a transformat o posibila catastrofa intr-un rezultat final
      onorant.

.

        Acestea sunt doar cateva exemple de explicare a comportarii unora din jucatorii nostri, dupa
       competitie. A face o previziune asupra comportarii lor intr-o competitie viitoare este ceva mai
         dificil, dar cand bioritmul indica posibile catastrofe,mai ales cand sportivul are de intalnit
          adversari cel putin de aceeasi valoare, antrenorii si selectionerii ar trebui sa intervina. 
          Preferarea utilizarii unui jucator cu bioritm bun in fata unuia cu bioritm foarte slab este o
         chestiune de intelegere a comportamentului uman si aplicarea cunostintelor (nu tocmai) noi
         in indrumarea si selectia in sah.

                                   Ing. Anuta Laurentiu   

                                                    19.05.2013

                                               COMENTARIILE  DE PE FORUM  LA ARTICOL  ( 45 ) :  

                                                       

                                                                                              

**********************************************************************************************************************
**********************************************************************************************************************

                Propunere  catre  F.R.Sah :

            Criterii de selectie a jucatorilor lotului national masculin

                  Posted by nicu valahu in " SAH CU CEAUSESCU " pe iulie 7, 2013

anuta_laurentiu3

    Anuta Laurentiu

PROPUNERE   :

CRITERII DE SELECTIE A JUCATORILOR LOTULUI NATIONAL MASCULIN

1.        PREAMBUL

2.        CRITERII DE SELECTIE SI  MOTIVAREA CRITERIILOR

3.        APLICAREA CRITERIILOR DE SELECTIE. PROPUNERI DE PUNCTAJE.

4.        APLICATIE PENTRU PRIMII 16 „CANDIDATI” – CLASAMENT PE BAZA CRITERIILOR CONSIDERATE

5.        CONCLUZII. ATENTIONARI.

.

1.      PREAMBUL

       Pentru un sport al mintii, al logicii,in care un rol esential il constituie calcularea variantelor, elaborarea unor      
       planuri de joc si utilizarea din plin a tehnologiilor moderne in domeniul telecomunicatiilor (internetul) si IT-ului
      (calculatoare, programe de analiza,etc.), este anacronic si am putea spune chiar inacceptabil ca sa nu existe  inca
        o  reglementare clara a modului in care se face selectia jucatorilor pentru alcatuirea loturilor nationale. Este de
        apreciat competenta celor abilitati sa decida cine merita sa faca parte dintr-o echipa reprezentativa, dar in
       acelasi  timp nu trebuie sa trecem cu vederea suspiciunile perpetue create in jurul acestui proces. Factorul
        emotional creat  de interesele de club sau personale pot transforma competenta obiectivaintr-una subiectiva de
         elaborare a  justificarilor deciziei luate.  Date fiind aceste stari de lucruri si pentru ca reglementarea acestor
         selectii se impune  cu necesitate, in baza unor criterii clare, dinainte stabilite si comunicate din timp posibililor
          candidati, mi-am  asumat dificila misiune de a incerca elaborarea unui set de criterii obiective, ce vizeaza
         valoarea generala si de  moment a jucatorilor, implicarea in activitatea competitionala nationala si europeana
         si in special reflectarea  efortului depus in calitate de sportiv de performanta, de profesionist. Daca dorim acea
          stabilitate optima inaltei  performante, trebuie gasite acele criterii care sa acorde sanse egale tuturor
           jucatorilor, care sa reflecte  obiectivitatea si care odata stabilite sa nu fie schimbate la bunul plac, „in timpul
           jocului”. Personal nu am  pretentia de a prezenta un regulament de criterii de selectie a jucatorilor infailibil
           dar consider ca in urma  muncii depuse, pe baza criteriilor propuse, se poate construi pe acest „schelet” ceva
          obiectiv, clar si care sa  elimine subiectivismul si suspiciunile. De asemenea, specificul sahului ne permite si ne
         impune gasirea unor  criterii obiective, greu criticabile. Ramane la aprecierea specialistilor sahului romanesc
          daca cele prezentate  pot fi aplicate si in ce masura.

2.      CRITERII DE SELECTIE SI  MOTIVAREA CRITERIILOR

       In sah, criteriul de baza in aprecierea fortei de joc a unui jucator ramane coeficientul ELO, cu atat mai mult cu cat
        reactualizarea lui se face in ultimul an lunar . Dintr-o perspectiva simplista si lipsita de intelegerea intregului
         proces al activitatii sahiste, s-ar concluziona sec ca selectia se poate face doar pe baza acestui coeficient. Ar fi o
         eroare de neacceptat la nivelul echipelor reprezentative, daca dorim cu adevarat rezultate performante, sa ne
         limitam  doar la acest criteriu. Argumentele in sensul celor afirmate sunt mai multe, dar ma voi rezuma doar la
         doua aspecte evidente. Toti sahistii stiu ca o intrerupere a activitatii competitionale pentru o perioada ceva mai
         lunga poate aduce acea „iesire din mana” (cum se mai spune), care la nivelul inaltei performante (pe care o
        urmarim), constituie baza unor posibile catastrofe sportive. Si aici nu vorbim de o pauza de 1 an, ci de pauze de 6
        luni si uneori chiar de mai putin (3-4 luni).                   
        Sa ne imaginam situatia in care un jucator de 2600 ,care nu a jucat in ultimele 10 luni, este comparat cu altul de
      2570 care a jucat in fiecare luna. Putem spune oare cu certitudine ca cel cu 2600 trebuie selectionat in dauna celui
      cu 2570 ? Bineanteles ca  simpla diferenta de ELO mai ales intr-un astfel de caz nu poate fi determinanta. O alta
      situatie care poate pune serios sub semnul intrebarii suprematia valorii ELO-ului la momentul deciziei este aceea
         a diferentelor de puncte ELO acumulate intr-o perioada de timp determinata , relativ scurta ( maxim 1 an), in
      cazul a doi jucatori, care participa in turnee cu adversari de valori mult prea dezechilibrate. Pentru a intelege mai
          bine fenomenul matematic, vom compara un caz extrem, in care jucatorul A are initial 2500, iar jucatorul B are
           2600. Bineanteles ca in acest moment ar trebui ( conform strict aprecierii ELO) selectat B in defavoarea lui A.
       Pe parcursul unui an, din momentul luat in consideratie, cei doi jucatori disputa fiecare cate 6 turnee. Jucatorul
        A  joaca doar turnee impotriva unor adversari cu ELO de 2250 ( deci cu 250 puncte mai putin la primul  turneu si
     chiar cu diferenta mai mare la urmatoarele), realizand 9 puncte din 9 la fiecare turneu. Dupa 6 asfel de competitii,
      calculand castigul jucatorului, se constata ca a ajuns la un ELO de 2585 pe parcursul unui an. In cazul jucatorului
          B, acesta joaca tot 6 turnee, dar in compania unor adversari de 2550 ( deci cu numai 50 puncte ELO mai putin la
          primul turneu si chiar cu diferenta mult mai mica la urmatoarele ), obtinand doar remize. Dupa aceste 6 turnee,
         calculand diferenta ELO, se constata ca jucatorul B a scazut de la 2600 la 2569. In acest moment, conform strict
       aprecierii ELO, ar trebui selectionat jucatorul A, care chiar daca a jucat doar cu adversari cu 300 puncte ELO mai
           putin valorosi decat cei ai jucatorului B, are ELO mai mare. Iata inca un exemplu ( este adevarat , putin extins-
           pentru intelegerea consecintelor ) care demonstreaza ca doar aprecierea jucatorilor dupa coeficientul ELO nu
           poate fi singurul criteriu. ELO-ul constituie un prim criteriu, este necesar ,dar nu si suficient. 

                                                                                                                                            

        Plecand de la constatarea ca in evolutia jucatorului de sah exista fluctuatii inevitabile de la un turneu la altul si
          facandu-se corelatia cu coeficientul ELO, s-a dorit cuantificarea performantei sahistului intr-un anumit turneu,
          dar fara a se tine cont de propriul ELO. In felul acesta s-a ajuns la PERFORMANTA RATING ( Perf.rtg.), in fapt, o
            estimare a nivelului rating la care a jucat sahistul in turneul respectiv, calculat pe baza punctajului realizat si a
          rating-ului mediu al adversarilor . Fara a fi exagerat de laborioasa, calcularea Perf.rtg. ( pe care o voi prescurta :
            Pfr. ) este ceva mai complexa, lamuriri pentru cei interesati de amanunte, pot fi gasite la urmatoarele link-uri :
                http://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system
                 http://archive.uschess.org/ratings/calculator.html
     
           Totusi, nu modul in care se calculeaza ne intereseaza in special, ci utilizarea acestui Pfr. Sunt doua moduri
           principale de calcul acceptate, de aici si micile inadvertente care pot sa apara , dar atata timp cat se foloseste
          acelasi sistem pentru calculul Pfr. al tuturor jucatorilor, nu conteaza ce program de calcul se aplica. Voi prezenta
            cel mai bun link ( din punctul meu de vedere), pe care de altfel l-am si utilizat in aplicarea metodei :

                            http://www.kosteniuk.com/EloCalc/elo.php

          ( se mai poate utiliza si :  http://archive.uschess.org/ratings/calculator.html   sau

                             http://paxmans.net/performance_calc.php  )

         Revenind la urmatoarele criterii de selectie, sa spunem ca Pfr. (performanta rating) in diferitele tipuri de
         competitii va juca un rol important. Cu exceptia catorva performante notabile, in general se acorda un punctaj
        bine determinat ( si corelat cu celelalte criterii) pe trepte de performante rating, pentru fiecare gen de competitie
      la care participa jucatorul. Dar sa enumeram cele 5 criterii de selectie (din punct de vedere al valorii jucatorului) :

A.     PUNCTAJ   ELO  jucator

B.      PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in „Finala Campionatului National de Seniori” (Rou)

C.      PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in „Campionatul  European  Individual”

D.     PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in ALTE Turnee + Bonificatie  numar  turnee

E.      BONIFICATIE NIVEL de PERFORMANTA

         De la bun inceput sa precizam ca desi nu exista o ingradire expresa a participarii oricarui jucator la aceasta
           evaluare in vederea includerii in lotul national, totusi o limitare indirecta a celor cu ELO mai mic de 2450 este
      subanteleasa. Prioritatea „Campionatului National” inaintea altor competitii mult mai puternice isi are explicatia
            in multiple justificari, pornind de la solicitarea de includere  a campionului national in lotul reprezentativ   a
       numerosilor adepti, a celei mai importante competitii nationale stabile si terminand cu argumentul neangraditei
          participari, pe distanta a 11 runde, spre deosebire de „Superliga”, unde numarul rundelor efectiv jucate poate fi
           foarte variabil, de la jucator la jucator, ca sa nu mai vorbim ca nu toti posibilii candidati la selectie pot fi
           componenti ai echipelor de „Superliga”.   „Campionatul  European Individual”are de asemeni prioritate in fata
             altor turnee internationale, prin libera participare, prin  taria competitiei si prin oportunitatea calificarii la
          “Cupa Mondiala”. Pentru cei ce ar dori sa ia in calcul “Olimpiada”, sa precizam ca aceasta este unul din scopuri
            si nu instrumentul de selectie. Cele mai mari probleme au aparut in cuantificarea “Altor turnee”, datorita
             numarului variabil de competitii jucate pe parcursul unui an de posibilii candidati, in masura in care aceasta
             cuantificare nu putea fi facuta separat (suma de Pfr. de turnee), ceea ce ar fi diminuat considerabil  ponderea 
            criteriilor anterioare.   Pe de alta parte, trebuia relevata atat valoarea turneelor, cat si numarul acestora, deci
              efortul depus de jucator. Dupa indelungi incercari, analize si simulari, am concluzionat ca este necesar
            adaugarea unui factor de bonificare a numarului de turnee, adaugat la Pfr.medie a acestora.     
           Nu este acelasi lucru sa joci bine 2 turnee si sa obtii o Pfr. medie  mare cu aceea de a juca 8-10 turnee cu o
            Pfr.medie apropiata. Astfel a aparut : “Bonificatie numar turnee”. Problema sensibila a aparut la punctajul
            acordat pentru fiecare turneu jucat. Daca este prea mic, jucatorul va fi tentat sa nu riste si sa-si limiteze
             participarile, deoarece nu se merita efortul, iar daca este prea mare, diminueaza celelalte criterii. In ceea ce
               priveste cuantificarea valorii unei competitii, aceasta este functie de valoarea adversarilor, dar mult mai
           importante sunt rezultatele obtinute de  jucator in compania acestor adversari. Din postura  valorii obiective,
         nu participarea alaturi de adversari cu ELO de 2500,2600 sau 2700 este determinanta, ci rezultatele obtinute in
             partidele cu acestia. Astfel a aparut al cincilea criteriu : „ Bonificatie nivel de performanta”, in fapt, o suma a
          punctelor acordate pentru victorii la adversarii de peste 2500 si remize si victorii la adversarii de peste 2600 si
           2700.   Insumarea punctajelor celor 5 criterii se constituie intr-un punctaj final. Clasamentul alcatuit in baza
          punctajelor finale ale tuturor jucatorilor indica ordinea valorica obiectiva. Bineanteles ca factorul disciplinar
              poate perturba aceasta ordine, dar aceasta este o alta problema.             

.         

3.      APLICAREA CRITERIILOR DE SELECTIE. PROPUNERI DE PUNCTAJE.

A.     PUNCTAJ   ELO  jucator :              ≥   2700      –  40 puncte                       

      *                                            2699    –    2675             –  35  puncte

     *                                              2674    –    2650             –  30 puncte

     *                                             2649    –    2625             –  25 puncte

*                                                  2624    –    2600             –  20 puncte                                   

 *                                                  2599    –    2575             –  15 puncte                                   

 *                                                  2574    –    2550             –  13 puncte                                  

  *                                                  2549    –    2525             –  10 puncte                                   

 *                                                  2524    –    2500             –    7 puncte                                   

*                                                  2499    –    2475             –    5 puncte                                  

  *                                                 2474    –    2450             –    3 puncte                                  

                     B.     PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in „Finala Campionatului National de Seniori” (Rou)

 •  Campionul  Romaniei           – Locul 1 –                                        –   40 puncte                    
 •   Vicecampionul Romaniei     – Locul 2 –                                      –   30 puncte                      
 •                                                              – Locul 3 –                                      –   25 puncte

              Performanta rating  ( Pfr.)     :              ≥   2600                –  30 puncte

 •                                                                   2599    –    2575                 –  25 puncte     
 •                                                                   2574    –    2550                 –  20 puncte                              
 •                                                                2549    –    2525                 –  18 puncte                                     
 •                                                                2524    –    2500                 –  15 puncte                                     
 •                                                                2499    –    2475                 –  10 puncte                              
 •                                                                2474    –    2450                 –    5 puncte  

                    C.     PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in „Campionatul  European  Individual”

 •   Campionul  European            – Locul 1 –                                     – 100 puncte                 
 •   Vicecampionul  European     – Locul 2 –                                     –   80 puncte                     
 •                                                   – Locul 3 –                                     –   60 puncte                     
 •    Calificat  faza  mondiala                                                             –   50 puncte

                  Performanta rating  ( Pfr.)     :             ≥   2700                 –  50 puncte                                    

 •                                                                  2699    –    2675                 –  40 puncte                                
 •                                                                 2674    –    2650                  –  35 puncte 
 •                                                                 2649    –    2625                  –  30 puncte      
 •                                                                 2624    –    2600                  –  25 puncte                                  
 •                                                                 2599    –    2575                  –  20 puncte      
 •                                                                 2574    –    2550                  –  15 puncte        
 •                                                                 2549    –    2525                  –  13 puncte       
 •                                                                 2524    –    2500                  –  10 puncte  

        D.      PUNCTAJ  PERFORMANTA  RATING  in „ALTE  Turnee” + Bonificatie  numar  turnee

 •                                At  =  Pfr. md.  +  Bt     unde:   Bt    =  n x  4 puncte  

                                                                           Pfr. md.  = (Pfr1 + … + Pfrn) :  n                   

                                                                           At            =  punctaj alte turnee 

                                                                           Pfr. md.  =  performanta rating medie turnee

                                                                           Bt             =  bonificatie numar turnee

                                                                            n    =   numar turnee  jucate in perioada luata  in considerare    

                                                                            Pfr1 … Pfrn = performanta  rating  turneu 1…

                     Performanta rating  medie( Pfr.md.)  :     ≥   2650              –  45 puncte

 •                                                 2649    –    2625                  –  40 puncte  
 •                                                 2624    –    2600                  –  35 puncte                               
 •                                                 2599    –    2575                  –  30 puncte                                
 •                                                 2574    –    2550                  –  25 puncte                              
 •                                                 2549    –    2525                  –  20 puncte                   
 •                                                 2524    –    2500                  –  15 puncte           
 •                                                 2499    –    2475                  –  10 puncte                                   
 •                                                 2474    –    2450                  –    5 puncte  

     E.             BONIFICATIE NIVEL de PERFORMANTA   :  Bpf

               Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1) 

unde :  P2500(1)   = suma victoriilor la adversari cu ELO mai mare sau egal cu 2500 X 1 puncte        

             P2600(0,5)  = suma remizelor la adversari cu ELO mai mare sau egal cu 2600 X 1 puncte    

             P2600(1)   = suma victoriilor la adversari cu ELO mai mare sau egal cu 2600 X 2 puncte  

            P2700(0,5)  = suma remizelor la adversari cu ELO mai mare sau egal cu 2700 X 3 puncte    

            P2700(1)   =  suma victoriilor la adversari cu ELO mai mare sau egal cu 2700 X 4 puncte

O observatie importanta  trebuie facuta la calcularea performantei rating la „ Alte turnee”.  Vom constata ca apar cazuri in care la o competitie un jucator disputa 1,2,3 sau doar 4 partide care intra in calculul FIDE. In aceste situatii singulare, daca vom calcula performanta rating doar pentru acest numar redus de partide si il consideram ca turneu de sine statator, putem introduce un factor de perturbare, care poate favoriza sau poate defavoriza jucatorul. Pentru reducerea acestei perturbari, vom comasa aceste 2-3 partide (cu rezultatele lor) la alta competitie de acelasi tip , sau cu un numar mai redus de partide si ii vom calcula performanta rating ca si cand ar fi una singura, cotand-o drept un singur turneu.

.

4.     APLICATIE PENTRU PRIMII 16  „CANDIDATI”   –   CLASAMENT   PE BAZA CRITERIILOR     CONSIDERATE

In ideea verificarii criteriilor de evaluare, vom aplica in cazul concret pentru 16 jucatori romani din ultima lista ELO, pentru perioada ( calculata de FIDE) : iulie 2012 – iunie 2013. Au fost exclusi din calcul Mateuta G.( MI-2517), Barnaure V. ( MI-2503) si  Grigore G. ( GM-2484) , care au jucat doar un singur turneu in aceasta perioada. Strangerea informatiilor necesare a fost ingreunata de absenta „Performantei rating” dintre datele competitiilor  la multe turnee, ceea ce a necesitat calcularea acestui parametru. Toate au fost calculate cu programul : http://www.kosteniuk.com/EloCalc/elo.php

                                                                          Nisipeanu_dieter_neckar6_r

                                                                              NISIPEANU  LIVIU-DIETER  ( GM – 2667 ) :

             „Alte turnee” jucate = 10 /Pfr. md. = 2676 ……= 45 puncte /  Bt = 10 x 4 = 40 puncte                                            

                                                                   At = 45 + 40 = 85 puncte   

 • E.  Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                                        

                   P2500(1)  = 7 x 1p = 7p ; P2600(0,5)  = 12 x 1p = 12p ; P2600(1) = 3 x 2p = 6p ;                 

                   P2700(0,5) =9 x 3p = 27p ;  P2700(1)  = 2 x 4p = 8p                                                                                

                                                       Bpf =  7 + 12 + 6 + 27 + 8 = 60 puncte 

                  TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 30 + 0 + 15 + 85 + 60 =  190 puncte

                                                           lupulescu_Costica2

                                                            LUPULESCU  CONSTANTIN  ( GM – 2650 )  :

                „Alte turnee” jucate = 9   /  Pfr. md. = 2625 ……= 40 puncte /  Bt = 9 x 4 = 36 puncte

                                                                  At = 40 + 36 = 76 puncte                                                                                          

 •     E.      Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)    

                                      P2500(1)  = 7 x 1p = 7p ; P2600(0,5)  = 15 x 1p = 15p ; P2600(1) = 4 x 2p = 8p ; 

                                      P2700(0,5) =3 x 3p = 9p ;

                                                                          Bpf =  7 + 15 + 8 + 9  = 39 puncte 

TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 30 + 40 + 50 + 76 + 39 =  235 puncte

                                                                              vajda-levente

                                                                                          VAJDA   LEVENTE  ( GM – 2617 )  :   

 •  A.           2617            =  20 puncte                                                                                                   
 •  B.    Nu a participat =    0 puncte                                                                                         
 •   C.    Nu a participat =    0 puncte                                                                                                
 •   D. 1st Grand Europe Open       :                                                                                        Pfr. = 2698
 •   4th International Tournament „Artemis Cup” Leros 2012 – A Group   :        Pfr. = 2572    
 •   40th World Chess Olympiad-Open  :                                                                            Pfr. = 2591      
 •   Romania team championship 1st league – M  :                                                        Pfr. = 2498         
 •    36. Zurich Weihnachtsopen Master    :                                                                       Pfr. = 2800   
 •     Hilton Schachfestival 2013 Masters   :                                                                       Pfr. = 2716    
 •     13th Bangkok Chess Club Open 2013   :                                                                     Pfr. = 2584      
 •    HUN National Team Ch Erkel R 1-11    :                                                                      Pfr. = 2503       
 •    O2C Doeberl Cup Premier 2013      :                                                                             Pfr. = 2583    
 •     Sydney International Open 2013          :                                                                      Pfr. = 2558

       „Alte turnee” jucate = 10   /  Pfr. md. = 2610 ……= 35 puncte /  Bt = 10 x 4 = 40 puncte 

                                                               At = 45 + 40 = 75 puncte                                                                     

 •    E.  Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                                                          

                                    P2500(1)  = 3 x 1p = 3p ; P2600(0,5)  = 5 x 1p = 5p ; P2600(1) = 3 x 2p = 6p ;                          

                                  P2700(0,5) =2 x 3p = 6p ;  P2700(1)  = 1 x 4p = 4p                                                                     

                                                             Bpf =  3 + 5 + 6 + 6 + 4 = 24 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 20 + 0 + 0 + 75 + 24 =  119 puncte

                                                                            eforie_nord 233nevednichi

                                                                    NEVEDNICHY   VLADISLAV   ( GM – 2603 )  :                               

 •    A.       2603            =  20 puncte                                                                                   
 •     B.        Pfr. = 2526   …  =  18 puncte                                                                                       
 •     C.  Nu a participat =    0 puncte
 •     D.   1st Grand Europe Open       :                                                    Pfr. = 2485      
 •       Limpedea Cup – 4th edition           :                                            Pfr. = 2609  
 •        40th World Chess Olympiad-Open  :                                       Pfr. = 2504        
 •        Romania team championship 1st league – M  :                   Pfr. = 2404    ( 6 partide )                            
 •     World Cities Team Chess Championship Group D  : (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )
 • PIUS BRANZEU Memorial – 2012      :                                           Pfr. = 2511                                
 •   HUN Team Ch Szabo L Round 1-11    :                                          Pfr. = 2525    
 •  „Georgi Tringov Memorial”                :                                            Pfr. = 2513    
 •    Karpos Open 2013                    :                                                         Pfr. = 2565  
 •    International Tournament Golden Island Krk 2013   :        Pfr. = 2736                        

                       „Alte turnee” jucate = 9   /  Pfr. md. = 2539 ……= 20 puncte /  Bt = 9 x 4 = 36 puncte

                                                                                       At = 20 + 36 = 56 puncte 

 • E.   Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)      

                                P2500(1)  = 8 x 1p = 8p ; P2600(0,5)  = 8 x 1p = 8p ; P2700(0,5) =1 x 3p = 3p                   

                                                                             Bpf =  8 + 8 + 3 = 19 puncte                                                                

                                       TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 20 + 18 + 0 + 56 + 19 =  113 puncte

.                                                                             parligras01

                                                                                 PARLIGRAS  Mircea – Emilian  ( GM – 2576 )  :  

 • A.          2576     =            15 puncte                                                                                                 
 •  B.           Pfr. = 2526   … ( Locul 3 )   =  25 puncte                                                                   
 •  C.    European Individual Chess Championship   :  Pfr. = 2531 ………….............=   13 puncte                        
 •  D.  1st Grand Europe Open       :                                                                     Pfr. = 2569
 • 40th World Chess Olympiad-Open  :                                                           Pfr. = 2720 
 •   Romania team championship 1st league – M  :                                     Pfr. = 2635  
 •    Offene Internationale Bayerische Schachmeisterschaft 2012    :  Pfr. = 2629  
 •   Fujairah INT Chess CH 2012″Mastar Tournament”     :                     Pfr. = 2556
 •   Al Ain Classic 2012           :                                                                               Pfr. = 2665
 •  World Cities Team Chess Championship Group D  :                            Pfr. = 2673           
 • „Georgi Tringov Memorial”                :                                                           Pfr. = 2451                               
 • Karpos Open 2013                    :                                                                         Pfr. = 2463
 • Schachbundesliga 2012/2013              :                                                         Pfr. = 2389
 • 15th Dubai Open 2013    :                                                                                 Pfr. = 2456           

„                 Alte turnee” jucate = 11   /  Pfr. md. = 2564 ……= 25 puncte /  Bt = 11 x 4 = 44 puncte     

                                                                                At = 25 + 44 = 69 puncte

 • E.  Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)

                               P2500(1)  = 5 x 1p = 5p ; P2600(0,5)  = 8 x 1p = 8p ; P2600(1)  =1 x 2p = 2p ; P2700(1) =1 x 4p = 4p

                                                                             Bpf =  5 + 8 + 2 + 4 = 19 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 15 + 25 + 13 + 69 + 19 =  141 puncte

                                                                                          Mihail_Marin2_Andorra2009

                                                                                      MARIN  MIHAIL   :  ( GM – 2560 )  :                

 •     A.      2560     =            13 puncte
 •     B.      Nu a participat =    0 puncte                                                                                           
 •     C.     Nu a participat =    0 puncte                                                                                       
 •     D.   40th World Chess Olympiad-Open  :                                               Pfr. = 2449     
 •      Romania team championship 1st league – M  :                                  Pfr. = 2578                             
 •    World Cities Team Chess Championship Group D  :                          Pfr. = 2477       ( 2 partide) 
 • CIS – Serie Master              :          (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )     
 •    Team 2013 – Nationale 2 – R7-9   :       (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )   
 •   XXXII Open Internacional „Villa de Benasque”    :                              Pfr. = 2495   
 •    XXX Open Internacional d’Andorra 2012      :                                       Pfr. = 2542    
 •     Campeonato de Espa�a de Clubes Division de Honor  :                  Pfr. = 2721 
 •    –Panama Chess Open 2         :                                                             Pfr.  = 2540     

 „                 Alte turnee” jucate = 8   /  Pfr. md. = 2539 ……= 20 puncte /  Bt = 8 x 4 = 32 puncte       

                                                                            At = 20 + 32 = 52 puncte

 •    E.   Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)   

                                    P2500(1)  = 1 x 1p = 1p ; P2600(0,5)  = 5 x 1p = 5p ; P2600(1)  =4 x 2p = 8p ;    

                                    P2700(0,5) =3 x 3p = 9p ;  P2700(1) =1 x 4p = 4p                                                            

                                                                    Bpf =  1 + 5 + 8 + 9 + 4 = 27 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 13 + 0 + 0 + 52 + 27 =   92 puncte

                                                                                 jianu_Vlad

                                                                                  JIANU  VLAD – CRISTIAN    ( GM – 2560 )  :   

 •    A.       2560                   =  13 puncte                                                                                              
 •    B.    Nu a participat    =    0 puncte                                                                               
 •    C.     European Individual Chess Championship    :                                Pfr. = 2588  …………..=   20 puncte
 •    D.  :   Limpedea Cup – 4th edition           :                                                     Pfr. = 2548
 •     PAB Romania Open   :                                                                                        Pfr. = 2302
 •     Romania team championship 1st league – M  :                                        Pfr. = 2585
 •      PIUS BRANZEU Memorial – 2012      :                                                        Pfr. = 2459
 •     International Chess Festival PRO-LOGOS – A  :                                      Pfr. = 2444
 •       „Georgi Tringov Memorial”                :                                                          Pfr. = 2580   
 •        12eme Festival de Rochefort – Masters :                                                  Pfr. = 2620
 •       29e open international de Cappelle-la-Grande  :                                   Pfr. = 2695     

„                 Alte turnee” jucate = 8   /  Pfr. md. = 2529 ……= 20 puncte /  Bt = 8 x 4 = 32 puncte        

                                                                              At = 20 + 32 = 52 puncte 

 •    E.  Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                                                          

                                   P2500(1)  = 8 x 1p = 8p ; P2600(0,5)  = 6 x 1p = 6p ;                                                   

                                 P2700(0,5) =2 x 3p = 6p ;  P2700(1) =1 x 4p = 4p                                                             

                                                                  Bpf =  8 + 6 + 6 + 4 = 24 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 13 + 0 + 20 + 52 + 24 =   109 puncte

                                                                             Szabo_gergely

                                                                      SZABO  Gergely – Andras – Gyula   :  ( GM – 2550 )  :

 •      A.      2550     =            13 puncte                                                                                                
 •      B–      Nu a participat =    0 puncte                                                                                              
 •      C.     Nu a participat =    0 puncte                                                                                          
 •      D.  1st Grand Europe Open       :                                                            Pfr. = 2479  
 • PAB Romania Open   :                                                                                  Pfr. = 2501
 • International Chess Festival PRO-LOGOS – A  :                                Pfr. = 2503
 •    Romania team championship 1st league – M  :                               Pfr. = 2607
 •   Schachbundesliga 2012/2013              :                                                  Pfr. = 2633
 • Limerick Open 2012      :                                                                              Pfr. = 2528         ( 5 partide )   
 • HUN Team Ch Szabo L Round 1-11    :    (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )      
 •   2012 – Nationale 1 – R10-11              :    (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )  
 •              
 •              „Alte turnee” jucate = 6   /  Pfr. md. = 2542 ……= 20 puncte /  Bt = 6 x 4 = 24 puncte 

                                                                At = 20 + 24 = 44 puncte                      

 •   E.    Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                                        

                                     P2500(1)  = 1 x 1p = 1p ; P2600(0,5)  = 4 x 1p = 4p ;                                              

                                                                                Bpf =  1 + 4 = 5 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 13 + 0 + 0 + 44 + 5 =   62 puncte

                                                                                     miron_lucian_felix

                                                                          MIRON   LUCIAN  – COSTIN  ( MI – 2544 ) :                 

„                                 Alte turnee” jucate = 4   /  Pfr. md. = 2558 ……= 25 puncte /  Bt = 4 x 4 = 16 puncte 

                                                                                 At = 25 + 16 = 41 puncte                                                                                              

 •    E.    Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                      

                                    P2500(1)  = 2 x 1p = 2p ; P2600(0,5)  = 2 x 1p = 2p ;                                            

                                                                                  Bpf =  2 + 2 = 4 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 10 + 30 + 0 + 41 + 4 =   85 puncte

                                                                           Andrei Murariu

                                                                           MURARIU   ANDREI  ( MI – 2531 ) :

„                          Alte turnee” jucate = 7   /  Pfr. md. = 2517 ……= 15 puncte /  Bt = 7 x 4 = 28 puncte   

                                                                       At = 15 + 28 = 43 puncte                                                      

 •   E.     Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                 

                                      P2600(1)  =1 x 2p = 2p ;    P2700(0,5) =1 x 3p = 3p ;                                         

                                                                                    Bpf =  2 + 3 = 5 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 10 + 10 + 0 + 43 + 5 =   68 puncte

                                                                                  nanu_ciprian_ef

                                                                                         NANU   CIPRIAN   :  ( GM – 2528 )  :

 •    A.          2528     =            10 puncte                                                                                              
 •    B–      Nu a participat =    0 puncte                                                                                    
 •    C.     Nu a participat =    0 puncte                                                                                        
 •    D.   :   Limpedea Cup – 4th edition           :                                          Pfr. = 2510
 •    Team 2012 – Top 12   :                                                                              Pfr. = 2530
 •   FISCA – International Chess Festival Cap Aurora   :                    Pfr. = 2593                         
 •   PAB Romania Open   :                                                                               Pfr. = 2366
 •    International Chess Festival PRO-LOGOS – A  :                            Pfr. = 2492
 •    The International chess festival M. Sadoveanu 27th ed  :          Pfr. = 2461

            „Alte turnee” jucate = 6   /  Pfr. md. = 2492 ……= 10 puncte /  Bt = 6 x 4 = 24 puncte

                                                                  At = 10 + 24 = 34 puncte                                                                    

 •    E.    Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                              

                                      P2500(1)  = 2 x 1p = 2p ; P2600(0,5)  = 2 x 1p = 2p ; P2600(1)  =1 x 2p = 2p ;    

                                    P2700(0,5) =1 x 3p = 3p                                                                                                         

                                                             Bpf =  2 + 2 + 2 + 3  = 9 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 10 + 0 + 0 + 34 + 9 =   53 puncte

                                                                    Chirila Ioan-Cristian_cn

                                                                           CHIRILA  IOAN-CRISTIAN  :  ( GM – 2528 )  :

 •   A.          2528     =            10 puncte                                                                                                 
 •   B.      Nu a participat =    0 puncte                                                                                              
 •   C.     Nu a participat =    0 puncte                                                                                                
 •   D.   :   Limpedea Cup – 4th edition           :                                                                   Pfr. = 2546
 •    1st Grand Europe Open   :                                                                                               Pfr. = 2333
 •    XXXII Open Internacional „Villa de Benasque”  :                                                Pfr. = 2559
 •    PAB Romania Open   :                                                                                                      Pfr. = 2379
 •  International Chess Festival PRO-LOGOS – A  :                                                      Pfr. = 2460
 • 2012 DCC FIDE Open VI    :                                                                                               Pfr. = 2504
 •   78th Annual Southwest Open    :                                                                                   Pfr. = 2659
 • 2012 Dallas Open      :                                                                                                           Pfr. = 2360
 • 2012 Fall UTD GM Invitational                :                                                                       Pfr. = 2678
 • 2012 Pan American Intercollegiate Chess Championship  :    ( 5 partide )      Pfr. = 2389      
 • 2012 DCC FIDE Open X          :  (doar 4 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )                    
 •   2013 Texas Masters               :                                                                                            Pfr. = 2563
 •    2013 UT Dallas Spring FIDE Open sponsored by Turner Construction  :    Pfr. = 2546 
 • 2013 DCC FIDE Open V   :                                  ( 5 partide )                                         Pfr. = 2550
 •   2013 Final 4 of College Chess     :    (doar 2 partide – au intrat in calcul la turneul anterior )

                          „Alte turnee” jucate = 13   /  Pfr. md. = 2502 ……= 15 puncte /  Bt = 13 x 4 = 52 puncte   

                                                                        At = 15 + 52 = 67 puncte                                                    

 • E.                Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                                                

                                               P2500(1)  = 3 x 1p = 3p ; P2600(0,5)  = 4 x 1p = 4p ; P2600(1)  =2 x 2p = 4p ;                          

                                                                            Bpf =  3 + 4 + 4  = 11 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 10 + 0 + 0 + 67 + 11 =   88 puncte  

                                                                          Rogozenco-Ftacnik_hamburg2009

                                                                    ROGOZENCO  DORIAN  :  ( GM – 2503 )  :

 •   A.          2503     =            7 puncte     
 •    B.      Nu a participat =    0 puncte                                                                                    
 •    C.     Nu a participat =    0 puncte                                                                                      
 •   D.   :  Haspa-Schachpokal 2012 Gruppe A  :                                                       Pfr. = 2455    
 • M.Botvinnik Memorial 2012                  :                                                                  Pfr. = 2483 
 • Romania team championship 1st league – M  :                                                  Pfr. = 2441
 • Schachbundesliga 2012/2013              :                                                                    Pfr. = 2559
 • Extraliga 2012/13         :                                                                                                 Pfr. = 2561
 • Haspa-Schachpokal 2013 A-Gruppe   :                                                                   Pfr. = 2483   

                              „Alte turnee” jucate = 6   /  Pfr. md. = 2497 ……= 10 puncte /  Bt = 6 x 4 = 24 puncte

                                                                                At = 10 + 24 = 34 puncte                          

 •   E.    Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)                    

                                     P2500(1)  = 1 x 1p = 1p ; P2600(0,5)  = 2 x 1p = 2p        

                                                                           Bpf =  1 + 2= 3 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 7 + 0 + 0 + 34 + 3 =   44 puncte  

                                                                                       Ardelean_Catalin

                                                                   ARDELEAN  GEORGE – CATALIN  :  ( GM – 2505 )  :

 •  A.       2505                   =  7 puncte                    
 •  B.    Nu a participat    =  0 puncte                  
 •  C.     European Individual Chess Championship    :                                          Pfr. = 2465  …………..=   5 puncte                      
 •  D.  HUN Team Ch. Toth L. R 1-11  :                                                                          Pfr. = 2584   
 • Felix Cup 2012 – 27th edition  :                                                                                      Pfr. = 2424
 • Tournoi de MI de Condom 2012   :                                                                           Pfr. = 2478
 •  20�me open international de Saint-AffriqueInternational   :                    Pfr. = 2473
 • Chess Festival PRO-LOGOS – A  :                                                                             Pfr. = 2486
 •  Romania team championship 1st league – M  :                                                  Pfr. = 2565
 • HUN National Team Ch Maroczy R 1-11    :                                                            Pfr. = 2494

                          „Alte turnee” jucate = 7   /  Pfr. md. = 2501 ……= 15 puncte /  Bt = 7 x 4 = 28 puncte

                                                                                          At = 15 + 28 = 43 puncte       

 •    E. Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)   

                                   P2600(0,5)  = 1 x 1p = 1p ; P2600(1)  = 2 x 1p = 2p ; P2700(0,5) =1 x 3p = 3p ;   

                                                                             Bpf =  1 + 2 + 3 = 6 puncte

                                     TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 7 + 0 + 5 + 43 + 6 =   61 puncte

                                                                             manolache

                                                                                  MANOLACHE   MARIUS   :  ( GM – 2504 )  :

                          „Alte turnee” jucate = 10   /  Pfr. md. = 2490 ……= 10 puncte /  Bt = 10 x 4 = 40 puncte

                                                                                              At = 10 + 40 = 50 puncte                    

 •   E.  Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)   

                                  P2500(1)  = 3 x 1p = 3p ; P2600(0,5)  = 1 x 1p = 1p;    

                                                                            Bpf =  3 + 1 = 4 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 7 + 0 + 0 + 50 + 4 =   61 puncte  

                                                                                  berescu

                                                                              BERESCU  ALIN – MILE:  ( GM – 2470 )  :

 • A.            2470     =            3 puncte        
 • B–      Pfr. = 2362   …   =    0 puncte         
 •  C.     Nu a participat  =    0 puncte                           
 • D.   :   Limpedea Cup – 4th edition           :                                                                             Pfr. = 2474       
 • 2nd International Open Tournament Split Open 2012    :                                             Pfr. = 2353
 • 1st Grand Europe Open   :                                                                                                          Pfr. = 2475
 • Romania team championship 1st league – M  :                                                                 Pfr. = 2458
 •   „Georgi Tringov Memorial”                :                                                                                   Pfr. = 2324
 • HUN Team Ch Szabo L Round 1-11    :                                                                                    Pfr. = 2512     
 • HUN National Team Ch. Szabo L. R 1-9   :   (doar 1 partida – a intrat in calcul la turneul anterior )
 • Karpos Open 2013                    :                                                                                                   Pfr. = 2337                 

                          „Alte turnee” jucate = 7   /  Pfr. md. = 2419 ……= 0 puncte /  Bt = 7 x 4 = 28 puncte 

                                                                                         At = 0 + 28 = 28 puncte

 • E.    Bpf =  P2500(1)  + P2600(0,5)  + P2600(1)  + P2700(0,5)  + P2700(1)  ; 

                                P2600(0,5)  = 3 x 1p = 3p ;

                                                                                       Bpf  = 3 puncte 

                              TOTAL  ( A+B+C+D+E ) = 3 + 0 + 0 + 28 + 3 =   34 puncte  

.

CLASAMENT   FINAL – CRITERII DE SELECTIE

1.                 LUPULESCU   Constantin      ( GM – 2650 )           235  puncte     (  30 – 40 – 50 – 76 – 39 )

2.                 NISIPEANU   Liviu – Dieter  ( GM – 2667 )           190  puncte     (  30 –   0 – 15 – 85 – 60 )   

3.                 PARLIGRAS  Mircea                ( GM – 2576 )            141 puncte      (  15 – 25 – 13 – 69 – 19 )

4.                 VAJDA   Levente                        ( GM – 2617 )             119 puncte      (  20 –   0 –   0 – 75 – 24 )

5.                 NEVEDNICHY   Vladislav      ( GM – 2603 )              113 puncte      (  20 – 18 –   0 – 56 – 19 ) 

6.                 JIANU  Vlad – Cristian           ( GM – 2560 )              109 puncte      (  13 –   0 – 20 – 52 – 24 )   

7.                 MARIN  Mihail                           ( GM – 2560 )                92 puncte      (  13 –   0 –   0 – 52 – 27 )   

8.                 CHIRILA  Ioan – Cristian      ( GM – 2528 )                88 puncte      (  10 –   0 –   0 – 67 – 11 )

9.                 MIRON  Lucian                           ( MI – 2544 )                 85 puncte      (  10 – 30 –   0 – 41 –   4 ) 

10.              MURARIU  Andrei                     ( GM – 2531 )                68 puncte      (  10 – 10 –   0 – 43 –   5 )    

11.              SZABO  Gergely                           ( GM – 2550 )                62 puncte       (  13 –   0 –   0 – 44 –   5 )

12.              ARDELEAN George C.              ( MI – 2505  )                61 puncte        (   7 –    0 –   5 – 43 –   6 )   

13.              MANOLACHE  Marius             ( GM – 2504 )                61 puncte        (   7 –    0 –   0 – 50 –   4 )   

14.              NANU   Ciprian                           ( GM – 2528 )                53 puncte        ( 10 –    0 –   0 – 34 –   9 )  

15.              ROGOZENCO  Dorian              ( GM – 2503 )                44 puncte        (   7 –    0 –   0 – 34 –   3 )  

16.              BERESCU  Alin – Mile              ( GM – 2470 )                34 puncte        (   3 –    0 –   0 – 28 –   3 )    

.

5.      CONCLUZII. ATENTIONARI.

Beneficiile aplicarii unui astfel de sistem de calcul al valorii jucatorilor selectionabili la un moment bine determinat sunt urmatoarele :                                        

 •   Calcularea cu precizie matematica a diferentelor de valoare ( pe perioada determinata) intre jucatorii nostri de top .     
 •   Eliminarea suspiciunilor ce pot apare in cazul apelarii doar la factorul uman , in cazul selectiilor pentru loturile nationale
 • Responsabilizarea unui numar mai mare de jucatori si cresterea factorului de profesionalism competitional, combinat cu o asteptata tendinta de crestere a numarului de turnee jucate, ceea ce ar contribui la cresterea valorii jucatorilor implicati.
 •  Stimularea participarii jucatorilor romani de top la „Finalele Campionatului National” , fapt ce ar determina cresterea valorii acestei competitii interne si ar genera o crestere valorica a celorlalti jucatori participanti.   
 •   Stimularea participarii jucatorilor romani de top  la „Campionatul  European  Individual”, care    ar contribui la cresterea lor valorica.    
 •   Pe acelasi principiu, cu stabilirtea unor proportii corespunzatoare , pot fi stabilite criteriile de selectie pentru loturile nationale feminine, de juniori sau universitare.

Pentru asigurarea aplicarii corecte a unor astfel de criterii de selectie, este necesar : 

 •   Calcularea performantelor rating (Pfr.) a tuturor jucatorilor luati in evidenta cu acelasi program, in vederea evitarii inadvertentelor.   
 •   Fixarea in intregime a punctajelor si anuntarea cu cel putin 6 luni inainte, a datei de la care se iau in calcul rezultatele jucatorilor.  
 •  Incadrarea la un an competitional a perioadei luate in calcul.    
 •  Eventualele modificari a punctajelor sau a aplicarii criteriilor, se anunta cu minim 6 luni inainte de aplicare.     
 • Alcatuirea loturilor nationale in baza clasamentelor finale rezultate in urma aplicarii criteriilor de selectie. Posibilitatea de contestare a clasamentului in limita a cel mult 3 puncte de catre Colegiul de Antrenori, in baza unor motive bine argumentate. Decizia finala apartine Consiliului Director. La egalitate de voturi in CD, se aplica decizia Colegiului de Antrenori. 
 • Un jucator va putea fi exclus din lotul national, reiesit din clasamentul final, din motive disciplinare, in baza votului din Consiliul Director.

                                                                 Anuta  Laurentiu  

04.07.2013

                                                                           

                       COMENTARIILE  DE PE FORUM  LA ARTICOL  ( 308 ) :  

                                                       

                                                                                                

           *********************************************************************************************************************         
           *********************************************************************************************************************
19  octombrie  2016   ( in "COMENTARII FARA PERDEA")
             10  PROPUNERI PENTRU IMBUNATATIREA ACTIVITATII
                          SAHISTE LA NIVEL DE JUNIORI SI LOTURI OLIMPICE
         1. Revenirea la toate diviziile la sistemul : Echipe Mixte
      2. Organizarea anuala a unei competitii feminine nationale, sistem turneu
           inchis, eventual sub denumirea „Turneul Campioanelor" , cu urmatoarea
                 participare :
         – campioanele de junioare de la 10 ,12 , 14 , 16 , 18 si 20 ani
         – campioana de la senioare - campioana de la veterane - componentele lotului
              olimpic
      3. Decontarea de catre FRSah a transportului la campionatele mondiale sau
             europene de juniori a celor 14 campioni nationali.
      4. Asigurarea cazarii la finalele de juniori, de catre FRSah , pentru antrenorii
              care obtin cu acelasi junior (propriul junior) cel putin 2 titluri de campion
              national la sah practic.
      5. Decontarea transportului, sau 50% din pachetul cazare-masa, la
           campionatele europene sau mondiale de juniori , pentru antrenorul al carui
           junior (acelasi), participa cel putin a doua oara la acest tip de competitii, in
           calitate de campion  national.
     6. Demersuri pe langa Ministerul Tineretului si Sportului (cu finalizarea
           acestora) de pregatire si autorizare a unui numar de „psihologi sportivi” cu
           specializarea „Sah”, care sa insoteasca loturile de sahisti la competitiile
           internationale , cu  reprezentare a tarii si care sa se ocupe de starea
           psihologica a sportivilor, de cresterea sau mentinerea in parametri optimi a
           capacitatii lor mentale si fizice.
      7. Analizarea si verificarea de catre o comisie a FRSah , a eficientei utilizarii
           aparaturii de ultima generatie „MIND Synergy”(produs a cercetatorilor
           romani) si in cazul confirmarii eficientei acesteia, achizitionarea unui numar
           de produse, in vederea utilizarii acesteia in competitiile internationale cu
             reprezentarea tarii.
      8. Instituirea titlului de „junioara/ juniorul anului” pe baza progresului si
             performantelor sportive din ultimul an.
      9. Instituirea titlului de „antrenorul anului”, pe baza rezultatelor si progreselor
             realizate de proprii juniori.
    10. Infiintarea INSTITUTULUI ROMAN DE SAH , cu urmatoarele particularitati :
       – Indiferent de locatia oficiala , cursurile vor fi sustinute in locatii diferite ,
           linistite, optime concentrarii cursantilor.
       – Cursurile vor fi sustinute de lectori desemnati de FRSah , in perioada
           vacantelor elevilor , pe perioade de minim  2 saptamani (vara) si
           1 saptamana (iarna), anual.
      – Cursurile anuale vor fi finalizate cu examinari tratate cu maxima  seriozitate ,
            ce vor certifica absolvirea anului de studii, cu lucrari , note,
      – Cursantii vor fi medaliatii la sah practic, cu decontare 50% de catre FRSah ,
            sau juniorii din lotul national, fara decontare de catre FRSah.
      – Cursurile vor trata teme obligatorii pentru evolutia cursantilor si se vor
            sistematiza unitar , nu la inspiratia de moment a lectorilor, in scopul
            acoperirii tuturor aspectelor obligatorii pentru inalta performanta .
      -  Cursurile se vor finaliza cu o testare anuala , cu acordarea unei certificari
            de absolvire a lor , preferabil pe diverse capitole :
                                   – Finaluri
                                   – Tactica
                                   – Strategie
                                   – Teoria deschiderilor
                                   – Tehnici de pregatire si psihologie sahista de concurs
                                   – etc…
      – Absolvirea institutului se va face in urma promovarii a trei ani de pregatire :
                                   –  Anul I : ( de principiu  10 – 12 ani )
                                   – Anul II : ( de principiu  14 – 16 ani )
                                   – Anul III : ( de principiu 18 – 20 ani)
     – La absolvire , cursantii vor primi un certificat( diploma) de absolvire , care sa
        le ateste calitatea de antrenori de sah si pe cea de membri ai „grupului de elita”
        din care vor fi selectati componentii loturilor reprezentative (privit in
        perspectiva) 
***************************************************************************************************
           
            JUSTIFICARI  SI   COMENTARII  PE  MARGINEA  PROPUNERILOR :
             
      1.  O mare majoritate a sahistilor si-au exprimat parerea ca declinul sahului autohton
           feminin s-a produs odata cu spargerea echipelor mixte. Prin revenirea la echipele mixte,
           cluburile nostre vor fi nevoite sa acorde un plus de atentie sahului feminin.
      2. O competitie strict feminina, care sa reuneasca cele mai bune jucatoare autohtone, de pe
           toate palierele de varsta. Aceasta va prilejui confruntarea si verificarea stadiului de
           pregatire a tinerei generatii, prin comparatie cu cele mai titrate jucatoare, cat si
           stimularea competitiei de veterane, pe cale de disparitie.
      3. Aceasta facilitate fireasca s-ar constitui intr-un sprijin acordat juniorilor cu cele mai
          bune rezultate si degrevarea acestora de niste sume care ar putea fi utilizate suplimentar
          in pregatirea ulterioara. Ar fi un sprijin in acordarea unei sanse minime de dezvoltare
          sahista si a juniorilor cu un sprijin financiar redus (parinti/cluburi).
     4. Facilitate ce ar stimula activitatea antrenorilor cu rezultate deosebite. Ar fi indirect si o
          recunoastere a muncii acestora si un sprijin financiar, care indirect se va rasfrange si
          asupra juniorilor antrenati de acesti antrenori.
     5. Cum este posibil ca o tara ca Republica Moldova, mult mai saraca financiar decat
          Romania, sa-si permita suportarea cheltuielilor mai multor antrenori ai juniorilor ce se
       deplaseaza la campionate europene sau mondiale, iar FRSah nu ? Cu cat varsta juniorului
       este mai mica, cu atat necesitatea prezentei antrenorului creste. Este evident ca antrenorii
       nostri nu-si permit decontarea din propriul buzunar a cheltuielilor necesare insotirii
        propriilor juniori la aceste competitii, decat in mod cu totul exceptional. Pe de alta parte,
       acel antrenor federal ale carui cheltuieli sunt decontate de FRSah, oricat de inalta i-ar fi
       pregatirea sportiva, nu poate sa se imparta eficient intre toti juniorii lotului, dar mai ales
            nu cunoaste profilul psihologic, repertoriile de deschideri ale juniorilor si in plus putin
            probabil sa rezoneze intr-un timp atat de scurt cu juniorii de varsta mica. Asadar, acel
            antrenor federal isi exercita prezenta benefica doar asupra propriilor juniori si in mod
            exceptional inca 1-2 in plus. Dar ceilalti ? Dece sunt favorizati in mod constant doar
             juniorii ai caror antrenori au  titluri sportive inalte, sau „clienti” ai actualului staf ?
            Aceste aranjamente de culise trebuie sa inceteze. Masura ar remedia partial situatia.
      6. In sporturile „fizice” exista personal de specialitate, care se ocupa de refacerea fizica si
          prezentarea in bune conditii la competitia sportiva ,a jucatorilor. Oare nu este de la sine
         inteles ca si la sah se pune acut problema asigurarii conditiilor optime de prezentare la
      competitie a jucatorilor? Daca la sporturile fizice exista maseuri sau fizioterapeuti, a venit
      momentul sa imbunatatim potentialul reprezentantilor nostri in competitiile sahiste , prin
      cooptarea la loturile nationale a cate unui psihoterapeut sportiv, cu pregatire pe sah, care
        sa reechilibreze starea psihologica a jucatorilor inaintea fiecarei runde, sa contribuie la
          ridicarea nivelului fizic si mental al jucatorilor.
        7. Daca dorim progres, nu putem face abstractie de tehnologia de ultima ora, indiferent de
            domeniu. Sportul nu face nici el exceptie. In afara de multiplele programe pe calculator ,
             care vin in sprijinul dezvoltarii sahiste, mult prea variate si cu aplicabilitate cu bataie
            mare in timp si mai ales utilizare individualizata, exista si dispozitive electronice de
           stimulare benefica a creierului. Specialistii romani au dezvoltat o astfel de aparatura,
          imbunatatita in ultima vreme. Un aparat portabil, de acest gen, la un pret rezonabil,
         exista spre comercializare si se numeste „MIND Synergy II ”. Daca luam in calcul stresul
         si oboseala psihica a jucatorului de sah, mai ales catre finalul competitiei si faptul ca in
          prezentarea acestui dispozitiv se garanteaza relaxare si revitalizare profunda in doar 15
            minute , amplificarea starii interioare de bine, revigorarea memoriei ,cresterea
              capacitatii de invatare , linistirea gandurilor si claritate mentala , cred ca nu trebuie
             ratata oportunitatea testarii si analizarii acestei resurse.
         8 si 9. Se constitue intr-o stimulare suplimentara a celor doua categorii, o recunoastere
             oficiala a muncii depuse si a nivelului atins. Nefiind vorba de implicarea suplimentara a
             unor sume de bani, singurul lucru avut in vedere este asigurarea unor criterii oneste de
             stabilire a clasamentelor, fara parti-pris-uri , fara “clientelism”.
10. Un punct extrem de complicat , cu implicatii majore in sahul juvenil autohton , ce poate
       avea efecte extrem de benefice in saltul valoric al tinerei generatii si ulterior asupra
      intregii activitati sahiste romanesti. Un asemenea punct necesita insa o pregatire
      prealabila de calitate si mai ales buna credinta a celor ce initiaza un astfel de demers,
    deoarece, in caz contrar, s-ar produce compromiterea pentru o lunga perioada de timp a
    acestei idei. Colaborarea entuziasta si onesta a tuturor celor implicati in proiect este
     conditia sine-qua-non a reusitei. Cu alte cuvinte, decat s-o faceti prost ,sau din interese
      meschine, mai bine nu o mai faceti.
     De asemenea, predarea cursurilor catre juniori necesita o programa bine pusa la punct ,
       acoperitoare a notiunilor ce urmeaza a fi insusite de cursanti. Tratarea acestui aspect
       cu superficialitate, de genul : lasa ca-l aduc pe marele…X si se descurca el ce la preda,
       stie el mai bine, ar fi o mare greseala. Nu lectorul va alege subiectele dupa bunul plac, ci
       odata stabilite subiectele de predat, va fi decis lectorul, conform capacitatii sale si
       dorintei respectivului de a aborda acele subiecte.
       Este de preferat ca la elaborarea functionarii acestui institut, a programelor de studii,
       sa fie consultati antrenorii tuturor categoriilor de varsta, antrenori ai campionilor si
       vicecampionilor nationali si sa existe un consens in deciziile esentiale.
       Examinarile si testarile terminale de an necesita a fi tratate cu extrema seriozitate,
    constituindu-se intr-un filtru real de selectare al cursantilor, pe baza unor criterii clare,
    corecte, care sa asigure promovarea in mod obiectiv a valorilor, daca dorim cu adevarat
    obtinerea saltului calitativ a noii generatii. Si asta pentru a fi siguri ca acel cursant care
     a promovat cei 3 ani de studii si a absolvit institutul este un performer si nu un produs
     ineficient si conjunctural. Totodata, trebuie gasite si caile de recompensare finala si
     eventual sprijinire financiara a absolventilor.
 

 

**********************************************************************************************************************
**********************************************************************************************************************

Propunere  catre  F.R.Sah :

    In cadrul ADUNARII GENERALE  din 15 noiembrie 2014, am propus trimiterea de
        catre F.R.Sah la F.I.D.E. a pozelor primilor 100 sahisti ai Romaniei, pentru a fi
        postate  pe pagina F.I.D.E. a fiecarui sahist, asa cum orice federatie nationala are
        obligatia sa o faca. Propunerea a fost acceptata cu conditia ca un fisier cu pozele
        sa-l trimit  presedintelui federatiei sau secretarului general, ceea ce am si facut.

                            

          Laurentiu Anuta <anutalaurentiu@yahoo.com>
          To:romanianchessfederation@yahoo.com                                                                                    Dec 28, 2014 at 1:30 PM
Domnule Secretar General al FRSah ,
va trimit fisierul arhivat, cu poze tip portret ale sahistilor romani. Fisierul cuprinde pozele a 905 sahisti romani, cu categorii de la cat.1 in sus , in ordine alfabetica. Din nefericire pozele sunt prelucrate dupa poze existente pe site-urile de sah sau facebook si nu intotdeauna au permis o calitate superioara. Marea majoritate insa sunt viabile pentru trimitere la FIDE pentru completarea paginilor cu datele sahistului respectiv. Alegerea va apartine.
Asa cum m-am angajat la ultima Adunare Generala Extraordinara din noiembrie, va trimit materialul promis.
Cu stima,
Anuta Laurentiu

                     

              

              Laurentiu Anuta <anutalaurentiu@yahoo.com>
               To:iacoban.sorin@gmail.com                                                                                                              Dec 28, 2014 at 1:36 PM

  ..............................................................................................................................................................................................

             

             F R Sah <romanianchessfederation@yahoo.com>
               To:anutalaurentiu@yahoo.com                                                                                                       Dec 28, 2014 at 11:03 PM
Domnule Anuta,
Va multumesc pentru efortul depus.
Le descarc acum in calculator si cat de curand ma apuc de studio...
Un an cat mai bun!
Danilov Vladimir
 
               Final : fisierul a ajuns probabil in cosul de gunoi al "marilor iubitori" ai sahului
          romanesc. Nici pana azi 12 iunie 2019 nu s-au trimis pozele la F.I.D.E.
          A, ba da, tuturor membrilor Consiliului Director al FRSah le-au aparut in acelasi
          an pozele pe paginile F.I.D.E., chiar si presedintele Iacoban Sorin, care nici macar
          nu este sahist. Si atat !

 

 

 

                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

                        

                                                     

 

                                                                                      

 

 


 

 

                  

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

 

 

                                                                         

 

 

                       

 

 

 

 

               

 

                                             

 


 

 


 

 

 

  

 

                                                           

                                                           

 

                                                                                                                                    

                                                                                                                                    

    

 

                        

  


 
 

                        

 

 

       

       

       

 

 

 

 

Website realizat de: Cristian si EnoDesign.ro