ŞAH - CONPET

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CRONICA  CARCOTASULUI  SAHIST

             ZAMBITI !        

      pentru ca  noi tratam lucrurile la modul cel mai serios

 

                                                    

        2. Reglementari  sahiste  estivale

                     Recomandari  de  ultima  ora

 

F.I.D.E. a adus cateva noutati in materie de regulament de desfasurare a competitiilor sahiste estivale, venind in intampinarea eforturilor organizatorilor de a patrona turnee cat mai puternice, dar mai ales ca o masura de protectie a sahistilor. Plecand de la noile constatari ale oamenilor de stiinta ca radiatiile ultraviolete emise de soare in ultima perioada devin din ce in ce mai periculoase pentru specia umana, ca urmare a subtierii accentuate si chiar distrugerii stratului de ozon si mai nou (stire nedifuzata oficial ) ca acestea genereaza degenerescente grave ale creierului la o expunere prelungita, F.I.D.E. a elaborat o noua prevedere :

La capitolul C ( Reguli Generale si Recomandari pentru Turnee ), paragraful 01 ( Recomandari pentru Organizarea Turneelor de Inalt Nivel )

ART.  5.2. : Se stabileste implementarea in cadrul competitiilor sahiste de inalt nivel, sistemul standard de protectie a jucatorilor, cu dotare partiala si impunerea dupa 09.09.09 tuturor participantilor, folosirea obligatorie a SSPJ pe toata durata fiecarei runde. Pana la 09.09.09. organizatorii vor atentiona jucatorii, insa dupa aceasta data vor evacua din sala de concurs pe cei ce nu dispun de intreg SSPJ.

ART. 5.3. : Sistemul Standard de Protectie a Jucatorilor ( SSPJ ) este compus din :
                    - ochelari de soare cu grad de filtrare care sa acopere gama spectrala
                      600-1250 nm si protectie pentru Radiatia de minim 2000Wm2.
                   - sapca, palarie, sau orice alt articol de protectie a capului.
                   - slapi, papuci

    In baza acestor reglementari, organizatorii "Festivalului International de Sah Eforie 2009" au prelucrat jucatorilor articolele de mai sus. Din nefericire, nu toti participantii au constientizat pericolul la care se expun si au luat in deradere noua reglementare. Au fost insa si jucatori care au inteles importanta aplicarii noilor hotarari, dar au aplicat-o doar partial.

La capitolul "ochelari de soare" s-au remarcat mai multi sportivi :

       

Chiar daca unii au perceput eronat utilizarea lor :

      

   

     La capitolul "slapi, papuci", jucatorii au perceput mai greu noile reglementari, nereusind sa constientizeze legatura dintre protectia jucatorului contra radiatiilor solare si purtarea articolelor mai sus mentionate, dar sa trecem acest lucru la capitolul : " insuficienta popularizarii detaliilor stiintifice ". \

Totusi au existat cativa jucatori cu deschidere spre noua regula :

                                              

In privinta utilizarii articolului de protectie a capului, jucatorii au prezentat o atitudine refractara, acest capitol urmand sa fie confruntat pe viitor cu maxima rezistenta din partea acestora. Viitorul apropiat va obliga organizatorii sa instituie premii pentru cea mai eficienta acoperire a capului, in ideea schimbarii atitudinii jucatorilor fata de acest articol din SSPJ. Totusi au existat si entuziasti :

     

Alti jucatori au perceput total eronat recomandarile F.I.D.E., n-au fost atenti nici macar la citirea de catre organizatori a paragrafelor in cauza si au interpretat in varianta proprie totul .

Unii au crezut ca echipamentul SSPJ trebuie sa-l depozitezi in sacose pe care sa le porti cu tine la sala de joc :

                                            

 Sau ca te poti proteja inconjurandu-te de cat mai multe fete, intr-o tinuta cat mai lejera, plecand de la premiza eronata ca razele ultraviolete vor fi anihilate de razele admirativ-vizuale. 

Nici macar rasul in cap si bronzatul pana la negru al cheliei nu are eficienta  scontata, iar apoi degeaba ne smulgem parul din cap dupa ce ne dam seama ca razele ultraviolete ne-au afectat gandirea si am gresit grav vre-o combinatie.

Este adevarat ca au existat si incercari de combatere a pericolului prin practici neconventionale, bazate pe principiul ying-yang, dar neverificate inca si in contradictie cu prevederile F.I.D.E. :

                                                   

Pentru a retine o prima concluzie insa, in aprecierea necesitatii utilizarii noilor prevederi, as dori sa remarc faptul ca neutilizarea SSPJ  poate avea consecinte     grave asupra jucatorilor refractari, aceste noi prevederi necesitand introducerea lor obligatorie, chiar mai repede decat fusese prevazut. Si spun acest lucru bazandu-ma pe sesizarea unor fenomene nocive petrecute cu unii jucatori, precum pierderea temporara a contactului cu realitatea, somnolenta cronica :

   

Sau si mai grav, perturbari in concentrare cu deviere vizuala de la campul operational , total nociv pentru un sahist de performanta :

                          

A doua concluzie preliminara este ineficienta practicarii exercitiilor fizice de orice   tip, chiar si cele extreme de tip "Haka", in timpul partidei, sau anterior, in combaterea razelor UV , asa cum gresit au sperat unii jucatori :

                                    

Astfel incat singura cale certa si regulamentara este sa va inghesuiti cat mai multi la festivitatea de premiere, chiar cu riscul de a imbatrani prematur pana la sosirea organizatorilor :

                                    

Si  sa va bucurati de premiile in bani castigate, cu care sa va cumparati SSPJ-ul, ca doar nu va asteptati sa vi-l doneze FRSah.

                                         

 

 

 

                              

  1. CRONICA  de  RAZBOIU

 

   Va spui voua prea mariti manuitori intr-ale mestesugitelor bucati de lemne pe sfantul camp de batalie in alb si negru, ca bunul Dumnezeu a vrut sa-mi poarte pasii, in vremuri de restriste, in valea cea inalta a preamaritei Elene a lui Cristian.   Si fost-am martor la  vorba cea de noapte a prea inteleptilor veghetori ce pusera la cale lunga batalie incrancenata ce avea sa vie, intre amazoanele si voinicii cei mici de stat, veniti din toate ungherele tinutului strabun.  Va spui voua adevarul, prea maritilor, ca in prea umila mea indrazneala am avut nesocotinta a imi face cuvantul catre prea inteleptii veghetori de a lua aminte spre cei a caror dreapta judecata urma a fi innegurata de inima prea plina pentru voinicii si amazoanele din propriul voievodat.  Si spusei cu inima deschisa ca veghea sa se purceada la altii si nu la ale lui si in afara de marele comis de Buzau, care cu vorbe drepte isi apara veghea, nime alt comis nu vru a-si arata judecata in fata Domnului.

   In ziua ce purcese dupa prea dreapta judecata, razboiul cel maiastru, in care se-avantara voinicii cei caposi si amazoanele nevinovate, se intinse cu repeziciune, prinzand in incrancenare cohortele de tiitori de arme si sfetnicii cei suparati ca vitejii si amazoanele nu le asculta povetele. Si lupta se intinse si lacrimi cad prelinse pe chipurile unora si strigatele de victorie rasuna din piepturile voinicilor victoriosi si sfetnicii se-ncrunta cand vajnicii luptatori cad rapusi chiar fara lupta. 

   Si drept va spui io voua ca in tot haosul si tulburarea ce cuprinse campul de batalie, unul singur, atotcunoscatorul si prea dreptul Dumnezeu a fost neandurator cu cel ce ascunse preadreptei judecati de noapte tainuirea nepotrivitei aplecari spre firava amazoana a voievodatului Brailei.  Si cu parere de rau spui voua ca mare suparare s-a abatut asupra comisului tinutului Brailei, care mustrat de gandul de invinovatire si mania Domnului a descalecat in mijlocul vitejilor cu neindemanare si rana cea oblojita l-a insotit pana la capatul luptei.

   Si cat de drept se adevereste ca dreptul Dumnezeu le stie pe toate, caci stie nu doar cele petrecute cat mai cu seama cele ce va sa vina. De comisul fu aspru pedepsit, doar dreptul Dumnezeu stia ca va pacatui in contra dreptelor amazoane cu insotirea potrivnica a sfetnicei de taina a firavei amazoane si tiitorul de arme a acesteia, spre marea nedumerire si nemultumire a taberelor potrivnice. Si nu a fost prea cu bagare de seama in a se feri a dezvalui asezarea ostenilor pe campul de lupta si asta nu spre inclinarea luptei cat mai cu seama a dezvalui inclinarea nepotrivita pentru un prea intelept veghetor si incurajarea cu chipul propriu doara macar a firavei amazoane.

 

O! Sfetnici prea luminati ai slavitului regat al manuitorilor de lemne sfinte, vin la voi cu rugaciunea de dreapta hotarare si neostoita cunoastere asupra veghetorilor din crancenele batalii, spre izbavirea acestora de a cadea in pacat, spre bunul mers al cetatii.

Cu prea umila plecaciune,

micul comis al apei celei negre curgatoare

 

 ***** Prescriptii medicale : daca FRSah nu ia masura fireasca de a interzice arbitrilor (la competitiile nationale ale juniorilor) sa-si exercite atributiile in grupele in care joaca juniorii proprii, ai rudelor acestora de gradul 1, sau rude in linie directa, se recomanda pe toata durata competitiei administrarea de trei ori pe zi a pastilelor ANTI-SUPRASOLICITANTUM-INTERESUM , combinat cu unguentul ANTI-lovitum-interesum-altum, cu care se vor masa intens zonele expuse pedepsei divine.

                                             

 

 


 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website realizat de: Cristian si EnoDesign.ro